Seznamte se s IBM

Každý, kdo se zajímá o svět výpočetní techniky, zná firmu IBM. Stále ještě nevíte, co se skrývá pod touto zkratkou? Pojďme si ji přiblížit.

Co je to IBM

IBM je zkratkou pro akciovou společnost. Plným názvem to je International Business Machines Corporation. S touto firmou se můžete setkat i pod přezdívkami Big Blue nebo Velká modrá. Jde o přední světovou společnost, která vyniká v informační technologii. Funguje od roku 1888.
Zpočátku svého působení se zabývala výrobou různých předmětů, např. vah, automatický kráječů masa a dalšího podobného vybavení. V této době nesla společnost název Computing Tabulating Recording.
Hlavní činností IBM je výroba a prodej počítačového hardwaru a softwaru, Poskytuje také mnohé IT služby.
Společnost IBM má sídlo v New Yorku, konkrétně v Armonku. Patří mezi největší společnosti na světě. Má více než 355 000 zaměstnanců.
IBM má mnoho poboček. Jedna z nich se nachází i v České republice. Sídlí v Praze na Chodově.

IBM PC
Velkým úspěchem společnosti IBM bylo uvedení na trhu IMB PC kompatibilních osobních počítačů. Stalo se tak roku 1981. Tyto počítače se rychle rozšířily. Staly se nejoblíbenějších typem mikropočítačů. IBM dokonce zveřejnila technickou dokumentaci k těmto počítačům, takže v krátké době se rozvíjely i jiné laciné klony IBM PC kompatibilního osobního počítače.
Počítače byly oblíbené díky své vysoké míře kompatibility a zachovávaly nízké ceny. Měly však nedokonalé operační systémy i uživatelské programy. Později firma IBM přestala počítače vyrábět, protože měla silnou konkurenci. V současné době se zaměřuje převážně na prodej serverového řešení a služeb, které s ním souvisí. Nabízí svým zákazníkům komplexní řešení, které jim plně vyhovuje.