Seznamte se s Cloud computing

Už jste se setkali s pojmem „cloud computing“? Jednoduše můžeme říci, že jde o sdílení hardwarových a softwarových prostředků pomocí sítě. Pojďme si cloud computing více přiblížit.

O cloud computing
Cloud computing představuje model vývoje a používání počítačových technologií, který je přístupný na internetu. Jde o poskytování různých služeb a programů. Služby i programy jsou uživateli přístupné pomocí webového prohlížeče. Některé tyto služby jsou placené, jiné jsou zdarma.
A k jakým aplikacím máte díky cloud computing přístup? Jsou velmi rozmanité. Setkáte se s kancelářskými aplikacemi, operačními systémy, systémy pro distribuované výpočty atd.
Cloud computing je poskytovaný různě - veřejně, soukromě, hybridně (kombinace veřejné a soukromé cloudy), komunitně (infrastruktura cloudu je sdílená několika organizacemi).

Výhody a nevýhody cloud computing
Cloud computing přináší uživatelům mnohé výhody. Tou hlavní je fakt, že klient nemusí mít znalosti hardwaru a softwaru, je tu snazší vzdálená podpora, snižují se podnikové náklady a zlepšuje se optimalizace výkonu a poskytování služeb.
A má cloud computing nějaké nevýhody? Hlavní nevýhodou je, že společnost nemá možnost rozhodovat o tom, jaký software bude používat. Je v tomto ohledu závislá na poskytovateli.
Dalšími nevýhodami může být méně funkcí a horší stabilita, ale také je třeba si uvědomit, že zde může poskytovatel cloud computingu být podřízen jinému právnímu řádu, než jakému je podřízený jeho klient. Mnozí tento systém kritizují kvůli nebezpečí ztráty soukromí uživatelů.