Server a poskytování serverových služeb

Server je pojem, který je v informační technologii známý. Víte, co představuje a jaké služby se se serverem pojí? Pojďme si tuto problematiku přiblížit.

Co je to server?
Serverem v informatice označujeme počítač, který je určen k poskytování počítačových programů či služeb.
Servery se umisťují do speciálních místností (serveroven), které jsou přizpůsobené nárokům serveru. Musí mít kvalitní klimatizaci a zabezpečovací zařízení. Někdy se také zakládají do speciálních skříní, tzv. racků. Toto řešení šetří místem.
Rozlišujeme různé druhy serverů. Jsou jimi webový server, souborový server, databázový server, tiskový server, faxový server, herní server, aplikační server atd.

Poskytování serverových služeb
Serverové služby jsou zaměřené na klienty a mohou být nabízené pro jeden počítač či pro určitou počítačovou síť. Služby zajišťuje speciální program. Pro lokální síť jde o služby typu sdílení disků, tiskáren atd. Serverové služby jsou důležité především pro firmy, kterým zajišťuje efektivní chod jejich informačních technologií.
Servery rozlišujeme na dedikované a nededikované. Dedikované servery mají speciální účely a jsou bez přímého přístupu uživatelů. Nededikovaný server lze zároveň používat jako osobní počítač.